Categorieën
Home / Rijst & Pasta / Spelt / Speltpasta

Speltpasta

Categorieën

Speltpasta kopen uit Italië

Speltpasta is bij ons te koop per verpakking van 500 gram. Alleen de spelt lasagnebladen kun je per 250 grams pakje kopen. Als je 12 of meer van dezelfde speltpasta koopt, krijg je 10% korting!

Bezig met laden...
Emmer Spaghetti (licht) 500 gram (biologisch)
WISHLIST
Bestellen
Spelt Spirelli  (volkoren) 500 gram (biologisch)
WISHLIST
Bestellen
Spelt Lasagne 250 gram (biologisch)
WISHLIST
Bestellen
Emmer Macaroni (oerspelt) 500 gram (biologisch)
WISHLIST
Bestellen
Volkoren Emmer Spaghetti 500 gram (oerspelt) (biologisch)
WISHLIST
Bestellen
Volkoren Emmer Penne (oerspelt) 500 gram (biologisch)
WISHLIST
Bestellen

Speltpasta van Castagno uit Italië

De meeste speltpasta die bij ons te koop is, komt van het familiebedrijf Castagno uit de buurt van Turijn, geleid door Bruno Castagno.

Al in 1912 begon Bruno's vader, Pietro Castagno, met het malen van granen in zijn eigen molen. Zo kon hij zelf de heerlijkste pasta maken van kakelvers meel. Nog steeds heeft het familiebedrijf Castagno zijn eigen molen en verwerken ze meel nog altijd op deze traditionele manier. Omdat ze elk onderdeel van het productieproces (behalve het zaaien en oogsten van graan) zelf doen, hebben ze in elke fase invloed op het proces en wordt de kwaliteit, voedingswaarde en de smaak van de (spelt)pasta scherp in de gaten gehouden.

Naast Bruno, werken ook zijn vrouw Maria Giustina en kinderen Pietro, Franca en Bruna in het familiebedrijf. 


Biologische pasta

De Castagno’s maken al decennialang biologische (spelt)pasta. Ze zijn altijd trouw gebleven aan hun biologische en traditionele werkwijze. Dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat bij dit bedrijf is met name terug te zien in de eigen waterkrachtcentrale waarmee ze hun eigen energie opwekken. 


Volkoren speltpasta en speltpasta bloem

Je kunt in onze webwinkel kiezen uit speltpasta bloem - licht van kleur - en de donkere volkoren speltpasta. De volkorenpasta van Castagno wordt gemaakt van 100% volkoren meel. Dit klinkt logisch, maar niet alle volkoren meel is 100% volkoren. De dochter van Bruno vertelt:

Vaak is het volkoren percentage maximaal 94%. Wij vinden het belangrijk dat er niets verloren gaat van het graan, want de meest voedzame eigenschappen zitten  in het buitenste vlies van het graan. Onze molen is erop ingericht alle deeltjes in het meel tijdens het malen te behouden. Het graan dat in de molen verdwijnt, komt er allemaal weer uit, gemalen en wel. 

De volkoren pasta van Castagno is hierdoor net een slag donkerder dan volkoren pasta van vele andere merken.


Hoe wordt speltpasta gemaakt?

Het speltgraan voor de speltpasta koopt de familie rechtstreeks van boeren uit Toscane en Umbrië. Nadat het speltgraan door de molen is gemalen tot meel, maken ze er meteen deeg van. Het deeg wordt vervolgens vacuüm gehouden, waardoor het niet te warm wordt en een stevige, elastische structuur krijgt: goed voor de smaak en kwaliteit.

Het deeg wordt in de gewenste vorm gesneden en daarna langzaam gedroogd bij een lage temperatuur. Hierdoor krijg je de heerlijke pasta met de voor Castagno kenmerkende stevige bite.

 

Speltpasta en emmerpasta: wat is het verschil?

Spelt en emmer is niet hetzelfde. Speltpasta en emmerpasta is daarmee ook niet helemaal hetzelfde. Spelt is ontstaan als kruising tussen emmergraan en goatsgrass. Emmer is dus een nóg ouder oergraan dan spelt. Hoewel emmer en spelt sterk aan elkaar verwant zijn, zijn ze niet hetzelfde. Emmer is een "harde" (durum) tarwesoort en spelt is een "zachte" tarwesoort. Dit uit zich in een andere smaak en structuur.

De speltpasta is gemaakt van gebuild speltmeel of emmermeel en die van Castagno heeft sinds een paar jaren een andere naam om meer duidelijkheid te scheppen over de herkomst. De pasta die emmer wordt genoemd, is niet veranderd, de ingrediënten zijn nog steeds hetzelfde als voorheen en de speltpasta is dus nog van dezelfde lekkere kwaliteit!