Glutenvrije Havermout in bulkverpakking van 25 kilo
- Herkomst: Finland
- Merk: Helsinki Mills
- 9-12 maanden
- Gratis verzenden
Deze glutenvrije havermout van Helsinki Mills is glutenvrij gecertificeerd. Een product mag glutenvrij heten als het minder dan 20 ppm (parts per million) gluten bevat. Dat is vastgelegd in de Europese regels en betekent dat er per kilo product maximaal 20 milligram gluten in mag zitten.
Ingrediënten:
havervlokken (fijn)*
* Van biologische herkomst
Voedingswaarde glutenvrije havermout per 100 gram
- Energie 1530 kiloJoules/365kcal
- Vet 6,9 gram
- waarvan verzadigde vetzuren 1,2 gram
- Koolhydraten 56 gram
- Voedingsvezels 11 gram
- Eiwit 14 gram
- Sodium 0,050
- moisture
- Zout 0,125 gram
Hier lees je meer over het verschil tussen glutenvrije havermout en gewone havermout
Helsinki Mills: Gezond, duurzaam en van Finse bodem
Helsinki Mills (Helsingin Mylly) is een Fins familiebedrijf dat sinds 1934 hoogwaardige graanproducten maakt, van havervlokken en muesli tot glutenvrije en biologische innovaties. Alles gebeurt met respect voor mens en milieu: de molens draaien op 100% hernieuwbare energie en zelfs graanresten worden omgezet in groene stroom. Een van hun specialiteiten is de glutenvrije havermout, die bij ons beschikbaar is in grootverpakking van 25 kg – ideaal voor bakkerijen, foodservice en producenten die op zoek zijn naar een betrouwbare en duurzame grondstof. Maar ook veel consumenten vinden hun weg naar de grootverpakkingen havermout. Dankzij hun focus op kwaliteit, traceerbaarheid en duurzaamheid is Helsinki Mills niet alleen marktleider in Finland, maar ook een betrouwbare partner in meer dan 40 landen.
Waar wordt de glutenvrije haver verbouwd?
De glutenvrije haver wordt geteeld op gespecialiseerde boerderijen in Finland, bijvoorbeeld de Hölsö-boerderij in Ylistaro. Daar verbouwen boeren uitsluitend haver en andere gewassen zonder gluten, zoals peulvruchten of oliehoudende planten, in de vruchtwisseling. Op zo’n boerderij mogen géén graangewassen die gluten bevatten (zoals tarwe, rogge of gerst) geteeld worden, opgeslagen of zelfs in de drooginstallaties verwerkt.
Hoe wordt de haver gescheiden van niet-glutenvrije haver en havermout?
Om zeker te zijn dat de haver écht glutenvrij is — “van veld tot vork” — hanteert Helsinki Mills (via de boerderijen waarmee ze samenwerken) een zorgvuldig systeem met strenge maatregelen:
- Zuivere zaden - Alleen gecertificeerde zaden, of eigen zaden die getest zijn op varietale zuiverheid, worden gebruikt. Dat betekent dat geen wilde of ‘vreemde’ grassoorten of glutenbevattende korrels aanwezig mogen zijn.
- Gewasrotatie zonder glutenbevattende gewassen - De boerderijen kiezen voor gewasrotaties met gewassen die geen gluten hebben, zodat de bodem vrij blijft van contaminatie.
- Apart werktuig en aparte opslag - De combine-maaidorser moet exclusief gebruikt worden voor glutenvrije haver (dus niet ook voor tarwe, rogge, etc.). De haver wordt na oogst gedroogd in een speciale drooginstallatie, en opgeslagen in afgesloten metalen silo’s die alleen voor glutenvrije haver gebruikt worden.
- Analyse en monstername vooraf - Voor levering aan de molen wordt van elke batch haver een monster genomen (“advance sample”) en getest. Alleen als het monster slaagt, wordt de haver geleverd voor verdere verwerking.
- Schone logistiek - Transport gebeurt met bekende transporteurs die gespecialiseerd zijn in het vervoeren van graan. De voertuigen moeten schoon zijn en mogen niet gebruikt worden voor vervoer van glutenbevattende graanproducten.
- Productieproces in de molen - Hoewel specifieke details van elke stap niet allemaal publiekelijk zijn, vermeldt Helsinki Mills dat glutenvrije haverproducten worden vervaardigd met haver die glutenvrij geteeld is en dat de productiefaciliteiten voldoen aan hoge hygiëne- en kwaliteitsnormen.