Categorieën
Home / Wat is het verschil tussen speltmeel en speltbloem?

Wat is het verschil tussen speltmeel en speltbloem?

Ben je op zoek naar speltmeel of speltbloem, maar weet je niet precies wat nou het verschil is? Dat leggen we je op deze pagina uit.

Weet je al wat je zoekt? Ga dan direct naar onze speltmeel en spelbloem, die je bij ons kunt kopen in verpakkingen van 500 gram tot 25 kilo.


speltmeel en speltbloem kopen


Speltproducten zoals speltbloem en speltmeel kopen onze klanten steeds vaker. In plaats van tarwemeel of tarwebloem kiest men tegenwoordig ook vaak voor volkoren speltmeel of speltbloem.

De vraag die dan al snel rijst is: wat is eigenlijk het verschil tussen speltmeel en speltbloem?

De vraag die je dan eigenlijk stelt is: wat is het verschil tussen meel en bloem. Want het geldt natuurlijk net zo goed voor gemalen tarwe als spelt.

Het verschil tussen meel en bloem is eenvoudig. Bloem wordt gemaakt van de witte meelkern van een graankorrel. Als je die maalt en zeeft, krijg je bloem. Bloem is zachter van structuur en witter van kleur. Het wordt vaak gebruikt bij het bakken van wit brood, koekjes en gebak. 

Volkorenmeel krijg je door de hele graankorrel te malen. De zemel en de kiem worden zo ook gemalen en omdat hier de meeste voedingsstoffen in zitten, is volkorenmeel gezonder. Van volkorenmeel bak je volkorenbrood. Dit kan fijn of grof volkoren zijn, afhankelijk van de structuur van het gemalen graan.

Meel is een mix van bloem en volkorenmeel. Hiermee bak je bruin brood.

Van onze meel en bloem zijn de biologische soorten veelal afkomstig van de Commandeursmolen in Mechelen (Limburg) waar Raoel Schyns inmiddels de vijfde generatie molenaars is. Meel afkomstig van een molen heeft een karakteristieke smaak. Je proeft als het ware echt het ambachtelijke karakter. 

Sinds 2018 is het demeter speltgraan van speltmeel en speltbloem van De Nieuwe Band (en ook de bulkzakken) afkomstig van de biologisch-dynamische stadsboerderij van Tom Saat en Tineke van den Berg. De akkers waar hun spelt groeit, liggen verspreid rondom Almere. Het graan wordt gemalen tot meel en bloem bij BD-Graan in Middenmeer.

Meest gekocht door onze klanten in 2019:

1. Speltmeel 5 kilo
2. Speltmeel 1 kilo
3. Speltbloem 1 kilo
4. Speltbloem 5 kilo
5. Speltmeel 25 kilo


Momenteel is het speltmeel en de speltbloem van De Nieuwe Band geen goede bakkwaliteit voor brood. Dit geldt vaak voor spelt uit Nederland helaas!
  Biologische Toko     13-03-2015 10:08