Categorieën
Home / Baking Soda Gebruiken

Baking Soda Gebruiken

Baking Soda 

Baking soda, het ouderwetse supermiddel uit Amerika. Je hoort het om je heen, je leest erover op internet, komt het dan ook nog tegen op Facebook en je denkt: wat is dat spul nu toch?

In dit artikel leg ik kort uit wat het is en geef ik je tien tips om baking soda toe te passen. Vijf tips gericht op persoonlijke verzorging en vijf tips gericht op het huishouden.

Wat is baking soda?

Baking soda is natriumbicarbonaat en wordt ook wel dubbelkoolzure soda of zuiveringszout genoemd. Het wordt vaak als ingrediënt gebruikt in beslag of deeg voor cakes en koekjes. Als het in aanraking komt met een zuur ingrediënt, vindt er een chemische reactie plaats en ontstaat er gas en zo krijg je dus luchtig gebak. Het is geen bakpoeder: baking soda is wel 4 keer zo sterk. Bakpoeder is baking soda met wijnsteenbakzuur.

Behalve bakken kun je nog veel meer met baking soda. Hier volgen tien tips, vijf om toe te passen als verzorgingsmiddel en vijf schoonmaaktips met baking soda.

 

5 tips voor baking soda als verzorgingsmiddel

  1. Baking soda als deodorant - dep wat baking soda onder je oksels. Door de neutraliserende werking van baking soda zul je geen last meer hebben van zweetlucht. Let op: het vocht verrdwijnt hier niet mee!
  2. Baking soda als scrub - meng baking soda met water (verhouding soda:water is 3:1) OF meng het met hydraterende crème.
  3. Baking soda als badzout - enkele eetlepels baking soda in bad maakt je huid weer heerlijk zacht.
  4. Baking soda voor een goede mondhygiene - Baking soda maakt je tanden wit maar al poetsend beschadig je je gebit. Beter is het om het als mondwater te gebruiken.  Los hiervoor 1 tl baking soda op in een half glaasje water. Even omspoelen en uitspugen.
  5. Baking soda als after-bite - meng baking soda met water tot een zalf en smeer dit op de beet. 
 

5 tips voor baking soda als schoonmaakmiddel

  1. Baking soda als ovenreiniger - strooi wat baking soda op de bodem van de oven. Spuit er water overheen en laat dit even een nacht staan. De volgende dag kun je je oven gemakkelijk schoonmaken.
  2. Baking soda als ontstopper - strooi elke week 4 eetlepels baking soda in je afvoer om verstopping te voorkomen. Naspoelen met kokend water. 
  3. Baking soda als wasmiddel en vlekverwijderaar - Vervang de helft van de waspoeder door een half kopje baking soda. Je kleding wordt schoner, frisser en helderder. Heb je een hardnekkige vlek? Smeer dan eerst een pasta van Baking Soda met water op de vlek, even laten weken en daarna wassen.
  4. Baking soda als geurvanger - een stinkende vuilnisemmer, afvoer, kattenbak of zweetschoenen ga je te lijf met baking soda. Strooi er een laagje in en je hebt nergens meer last van. 
  5. Baking soda als waterkokerontkalker - strooi 200-250 gram baking soda in de waterkoker en vul deze met water. Laat een aantal uren staan en spoel vervolgens om. Daarna nog een keer een volle kan water koken zodat de resten soda verdwijnen. 
  Biologische Toko     25-11-2014 10:14