Categorieën
Home / Rijst, Pasta & Granen / Quinoa / Quinoa 500 gram (biologisch)
Quinoa kopen 500 gram De Nieuwe Band
Quinoa 500 gram (biologisch)
1 Reviews | Review toevoegen

✓ Koop 8 zakken met 10% korting!

Levertijd

ca 3 werkdagen

€ 3,95
Prijs per stuk

 

Aantal: 
Bestellen
 

Quinoa 500 gram

 • Merk: De Nieuwe Band
 • Herkomst: Bolivia

Ingrediënten:

quinoa*^.
* Van biologische herkomst
^ Volgens fairtrade-normen verhandeld


Quinoa kopen online

Biologische quinoa kopen kan bij ons gemakkelijk en voordelig online. Je kunt quinoa zaden bestellen in de varianten wit, rood en zwart. Quinoa met korting kopen? Kies dan voor een hele doos om van de volumekorting te profiteren. Ook hebben wij actiepakketten met de verschillende soorten quinoa te koop!

Witte quinoa kun je bij onsn kopen per 500 gram, 1 kilo, 5 kilo 0f 25 kilo. Rode en zwarte quinoa koop je per 500 gram of 25 kilo.


Wat is quinoa?

​Quinoa is het zaad van de quinoaplant. Deze plant komt uit Andes, waar men al sinds jaar en dag  quinoa verbouwt en als hoofdvoedsel heeft. En daar is reden toe want het bevat heel veel voedingsvezels, essentiële vetten, eiwitten, vitaminen (B en E)  en mineralen (calcium en ijzer). Wist je bijvoorbeeld dat quinoa twee keer zoveel eiwit bevat als rijst en vier keer zoveel calcium als tarwe? Quinoa is een supergraan of eigenlijk dus superzaad dat steeds meer bekendheid krijgt als alternatief voor rijst, gierst en gerst.

Rode en zwarte quinoa zijn natuurlijk ontstane variëteiten van de witte. De zaadjes zijn een beetje steviger dan witte quinoazaadjes en de smaak is iets notiger. Hoe donkerder de quinoa, des te notiger de smaak en steviger de bite.

Wist je dat zwarte quinoa ook de meest voedzame quinoasoort is? Het bevat namelijk anthocyanine. Dat is een antioxidant die je bijvoorbeeld ook in blauwe bessen en zwarte rijst tegenkomt. Aan dit stofje worden veel gunstige eigenschappen toegeschreven.


De herkomst van onze quinoa 

Onze quinoa is afkomstig van het Fairtrade project ANAPQUI (Asociación Nacional de Productores de Quinua), een boerencoöperatie in Bolivia dat al sinds 1983 bestaat. De 1270 leden van de coöperatie komen uit 157 verschillende dorpen uit het gebied rond het Uyini zoutmeer op het Hoogland van Bolivia (Alti Plano). 

Quinoa gedijt het beste bij veel zon en een zoute grond. Het Hoogland van Bolivia is met de zoutmeren hét ideale gebied om quinoa te verbouwen. Tot op 4000 meter hoogte verbouwen de Boliviaanse boeren onze quinoa en hoeden ze hun vee. Het verbouwen van quinoa en het hoeden van lama’s, Vicuna’s en alpaca-schapen zijn voor de lokale bevolking de belangrijkste inkomstenbronnen.

Is er een verschil tussen biologische quinoa en gewone quinoa?

Ja, er is absoluut een verschil. Quinoa is een sterk gewas dat prima groeit zonder bestrijdingsmiddelen, mits het op 4000 meter hoogte wordt verbouwd én mits het onder de juiste omstandigheden wordt verbouwd. Zo is het belangrijk dat het land na elke oogst een paar jaar tot rust kan komen.

Sinds quinoa zo populair werd, zijn veel meer boeren echter begonnen met het verbouwen van quinoa.

Ten eerste wordt hierdoor de grond uitgeput en treedt er erosie op. Biologische boeren houden zich daarentegen aan een bepaald programma dat eisen stelt aan natuurlijke bemesting en de vegetatiezones tussen percelen waar de quinoa op wordt verbouwd. Zo wordt er veel minder een aanslag gedaan op de grond bij de verbouw van quinoa.

Ten tweede wordt quinoa nu niet meer enkel op 4000 meter hoogte verbouwd, maar ook op lagere gebieden. In deze gebieden komen - in tegenstelling tot de hoger gelegen gebieden - wel insecten voor, waardoor er soms toch bestrijdingsmiddelen worden gebruikt bij de verbouw van quinoa. Ook de boerencoöperatie ANAPQUI heeft door de toenemende vraag een sterke aanwas van nieuwe boeren meegemaakt en een deel van die boeren verbouwt quinoa op lager gelegen gebieden. Hoewel de boeren van de boerencoöperatie ANAPQUI niet spuiten, geldt dat wel voor veel andere boeren die op lager gelegen gebieden quinoa verbouwen. Overwaaien van spuitende buurboeren s daar dan ook een groot probleem. Onze boeren zelf mogen geen pesticiden gebruiken. 

 

Onze quinoa wordt getest op pesticiden

Onze quinoa komt van De Nieuwe Band, waar onze meeste producten vandaan komen. De Nieuwe Band krijgt die quinoa voornamelijk aangeleverd door het Duitse Ziegler, die de quinoa uit Bolivia krijgt. Ziegler test iedere partij quinoa op pesticiden. Van de laatste partij quinoa geeft het analyserapport van Ziegler aan dat pesticiden “niet waarneembaar” waren. Mocht het nu zo zijn dat er wel in kleine mate pesticiden worden aangetroffen, dan mag dit aandeel de norm voor biologische voeding niet overschrijden. Is dit wel het geval, dan mag deze quinoa niet door ons worden verkocht. De norm die SKAL hanteert, is 10 ppb (10 stofdeeltjes per miljard stofdeeltjes).

Quinoa is weer te koop in grote verpakkingen

Door de stijgende vraag en de daarmee gepaard gaande hoge prijzen van quinoa wereldwijd heeft onze leverancier er een aantal jaren geleden tijdelijk voor gekozen alleen nog maar quinoa in 500 gram te verpakken. Zij wilden niet meewerken aan het kapotkopen van de quinoamarkt, zoals Amerika en Japan deden, en kozen er daarom voor tijdelijk alleen nog maar quinoa per 500 gram te leveren. 

Gelukkig is de quinoaprijs weer flink gezakt, en kan er nu weer quinoa worden geleverd in verschillende zakken. Behalve de 500 gram zakjes, kun je nu ook weer quinoa kopen per kilo, 5 kilo en 25 kilo. En wij verzenden óók naar België en Duitsland!


Klopt het dat de lokale bevolking geen quinoa meer eet door de prijs?

Het klopt dat de lokale bevolking nu minder quinoa eet dan voorheen. Dit heeft twee redenen. Ten eerste krijgen ze voor 1 kilo quinoa momenteel zoveel geld dat ze daar wel 6 kilo tarwe of maïs van kunnen kopen. Ten tweede wordt witte rijst door de westerse afkomst gezien als modern voedsel en geeft men daar vaak de voorkeur aan. De boeren van het project ANAPQUI, waar onze quinoa vandaan komt, moeten wel altijd zelf een deel van de quinoa houden. Zo kunnen de boeren hun kinderen nog steeds voorzien van het supergezonde gewas, dat voor de kinderen vaak de enige hoogwaardige voedingsbron is.

 

Hoe kun je quinoa eten? Zo kun je quinoa toevoegen aan je dieet:

 • Het gekookte zaad is een gezond alternatief voor rijst en pasta.

 • Gemalen als meel vermengd met tarwemeel kan quinoa worden gebruikt om brood, koekjes en deegwaren mee te maken.

 • Van quinoavlokken wordt een heerlijke ontbijtpap gemaakt.

 • Quinoa kun je poppen (net als amaranth) en dan krijg je grappige mini-popcorn. Dit kun je bijvoorbeeld toevoegen aan je zelfgemaakte muesli of chocoladereep!

 

Wat zit er in quinoa? De voedingswaarde van 100 gram quinoa*:

 • 392 Kcal

 • 16,2 gram eiwitten

 • 63,9 gram koolhydraten

 • 6,9 gram vet - 1,2 gram verzadigd

 • 3,5 gram vezels

 • 0,5 mg vitamine B1

 • 0,2 mg vitamine B2

 • 20 mg natrium

 • 500 mg kalium

 • 47 mg calcium

 • 320 mg fosfor

 • 7 mg ijzer

 • 130 mg magnesium

 • 0,5 mg koper

 • 2,5 mg zink

  *Bron: Voedingswaardetabel.nl


Boliviaanse vrouwen oogsten quinoa op het Boliviaanse Hoogland Alti Plano

Sorteren op:

Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst  goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.

Anoniem -

Deze quinoa is heerlijk. Voordeel dat het zo snel klaar is. Ook nog eens overal in te gebruiken.

Aantal

Prijs per stuk (incl. btw)

1 of meer

€ 3,95

8 of meer

€ 3,55

Quinoa 500 gram (biologisch)

We verzenden enkel met PostNL